Wat is een goede domeinnaam en waarom?

Je wilt graag een (nieuwe) website beginnen. Een domeinnaam is hierbij onmisbaar; het is het adres van je website. Je wilt natuurlijk makkelijk, snel en eenvoudig gevonden worden. Niet alleen zoekmachines zorgen voor je vindbaarheid en het succes van een website. Ook je domeinnaam speelt een grote rol. Maar wat is een goede domeinnaam en waarom?

1. Gebruik de juiste woorden / keywords

Gebruik de juiste zoekwoorden en keywords. Waarop wil je graag gevonden worden en waar zoeken jouw potentiële bezoekers op? Probeer deze woorden te verwerken in je domeinnaam. Handig voor jezelf, voor je bezoeker én voor de zoekmachines. Die zien direct overeenkomsten tussen jouw domeinnaam en de inhoud van je site.

2. Zorg voor herkenbaarheid

Herkenbaarheid is belangrijk. Mensen maken snel een keuze als ze een lijst met zoekresultaten zien. De juiste (zoek)woorden/keywords dragen hierin natuurlijk bij. Als je een domeinnaam hebt die ook de lading dekt, dan herkennen mensen dat direct én zullen eerder op jouw URL klikken in een lijst met zoekresultaten.

3. Mensen moeten het onthouden

Herkennen is één ding, onthouden is een tweede. Lastige domeinnamen met gekke tekens óf gebrek aan relevantie worden niet onthouden. Dat is toch zonde! Mond-tot-mond reclame is toch één van de mooiste marketingtools, maar dan moeten mensen jouw website en domeinnaam wel kunnen onthouden.

4. Gebruik de juiste extensie

Ben je vooral actief in Duitsland of wil je hier graag goed gevonden worden? Zorg dan dat je domeinnaam eindigt op .de. Maar ben jij voornamelijk actief in Nederland en op de Nederlandse markt, dan zorg je er natuurlijk voor dat je domeinnaam eindigt op .nl.

5. Liever geen koppeltekens en zeker geen cijfers

Keep it simple and stupid. Gebruik gewoon tekst zonder koppeltekens. Zoekmachines zien de woorden ook als losse onderdelen, dus het maakt niets uit. En koppeltekens, cijfers en andere leestekens zijn lastig te onthouden (zie punt 3) en grote kans dat het fout wordt geschreven.

6. Goede inhoud die overeenkomst met de domeinnaam

Je domeinnaam is niet alles. Een lege site komt nooit bovenaan in Google of andere zoekmachines te staan. Maar als je domeinnaam de juiste woorden bevat die in overeenstemming zijn met de inhoud van je site, dan is de kans op succes erg groot.

 

Zijn onze aangeboden domeinnamen goede domeinnamen?

Oordeel zelf op basis van de bovenstaande punten. Naar ons idee zeker. De juiste zoekwoorden zijn verwerkt, het zijn makkelijk te herkennen én te onthouden domeinnamen en het dekt de lading van de mogelijke inhoud. Naast de .nl extensie worden in een aantal domeinnamen ook nog duidelijk gemaakt dat het voor de Nederlandse markt is. En er worden geen koppeltekens, andere leestekens of cijfers gebruikt. Een goede inhoud? Dan regelt u zelf!

 

Bekijk hier de beschikbare domeinnamen.